Szálloda helyett otthon


A Szabadság térnél találta meg második otthonát utazásai során Budapestbe beleszerető üzletember és családja


Szöveg, belsőépítészet, lakberendezés: Kiss Márta Mária
Fotó: Molnár Péter

Külföldi üzletember számára kerestünk lakást Budapest belvárosában. Utazásai annyira megsűrűsödtek, hogy a szállodai létet fel kívánta váltani egy ideiglenes otthonnal. A rossz beosztású, elhanyagolt 80 m2-es lakásban azonnal megláttuk a benne rejlő lehetőséget..A megrendelő igénye egy jól felszereltkét hálószobás és két fürdőszobáslakótér kialakítása volt, hogy ha a családja is vele utazik, akkor is elférjenek kényelmesen. Modern, világos, elegáns, luxushangulatú lakást képzelt el a megbízó,olyat, amit a kedvenc szállodáiban is megszokott.


Teljes belsőépítészeti átépítést igényelt a lakás, gyakorlatilag a határoló falakon kívül mindent lebontottunk. Ekkor kezdődött el a tér újraszervezése. A külső nyílászárókat a régiekkel azonos hangulatban és színben gyártottuk újra, a belső ajtókkal pedig követtük az előre megálmodott vízszintes csíkozású hangulatot. A helyenként nyomasztó belmagasság kiküszöbölésére a helyiségek méretéhez igazított álmennyezetet helyeztünk fel. A praktikum mellett tudni illik, itt rejtettük el a gépészet és légtechnika vezetékeit, csöveit, ez lehetőséget biztosított a hangulatos LED füzérek és beépített lámpák elhelyezéséhez. A változatos világító testekkel kiegészítve, mindig a napszakhoz és a lakásban tartózkodók hangulatához lehet alakítani a fényeket. Az árnyékolásban a rolettákat kiegészítve mindenhol egyedileg varrott fekete szegélyű bézs római rolók segítenek. Az egész lakást erre a két színre hangoltuk. Így kapott minden helyiség a két fürdő kivételével fehérített tölgy svédpadló burkolatot, ezzel összekapcsolva a lakást egységes keretbe. A parketta lábazata és radiátorburkolatok mind-mind fehér színűek, fokozván az üde, tiszta hangulatot, amit a falak bézs színe csak még jobban kiemel. A nappaliban a klasszikus kanapék puhasága a szőnyeg melegsége remekül ellenpontozzák a fekete acélvázas asztalok, lerakók szigorúságát. Ugyanez a szándékolt ellentét húzódik meg a tükörfal ridegsége és benne helyet kapott design kandalló melegségében. A nappali így lehet egyszerre puha és csillogó. A lakás nappalival átellenben lévő részén lett kialakítva a szülői intim zóna, a háló és a hozzátartozó fürdőszoba. A fürdő a térbe állított kád köré szerveződik tiszta világos burkolatokkal és ravasz fényekkel. A hálószoba stílusát meghatározó ezüst, tűzött háttámla a megrendelő egyetlen kérése volt, amit azonban nagy örömmel fogadtam el. A PrestigousShine tapéta, a függesztett lámpák és az ágytakaró remekül egészítik ki egymást ebben az ezüst világban. A kis fekete fésülködő asztal ezüst fiókja csak felteszi a pontot erre a hangulatra.


A középső részben  helyeztük el egy térben az étkezőt és a konyhát. Ebből a térből nyílik még a második fürdő és a kis háló. Ennél a fürdőnél inkább a praktikumon volt a hangsúly a wc, bidé,mosdó mellett azért itt is találtunk helyet egy épített zuhanyfülke kialakítására. A vendégszobába, ami a kislányok szobája itt tartózkodásuk idején, ők választották ki a new-yorki„vasalóházat” ábrázoló posztert. Ez csakúgy, mint a konyhában lévő óriásposzter egyedi gyártásban méretre készült a megálmodott helyre. A konyhai mediterrán utcarészlet szándékoltan a kis alapterületű konyha vizuális tágítását szolgálja. A konyha kicsi ugyan, de a közlekedő szemközti falának felhasználásával mégis alkalmas, akár nagyobb vendéglátás levezényelésére is, hisz helyett kapott minden ,a modern konyhában nélkülözhetetlen konyhagép. A tárolást az egész lakásban beépített szekrényekkel oldottuk meg. A világos bézs frontfelület végigvonul az összes helyiségen , megtalálhatjuk a hálóban, a vendégszobában és a konyhában egyaránt. A lakás minden részében jelen van a csillogás, amit mi sem bizonyít  jobban, mint hogy egyetlen helyiségből sem hiányozhat a tükör. Gondolhatunk itt a nappali nagy tükörfalára vagy az étkező kis tükrös falfülkéjére. A tükrökben létrejövő reflexiók folyamatosan változó játéka teszi oly játékossá és megbízóink minden érkezésekor más-más arcát mutató hangulatos otthonná ezt a megújult tükrös belvárosi ragyogást.